top of page

Museu del Disseny de Barcelona HUB

Actualizado: 11 dic 2018

1. Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual.1980-2003

-4a planta del hub, permanent (532m2).

-Col·lecció de Disseny gràfic

-COMISSARIA: Raquel Pelta. Amb la col·laboració del Departament d'Exposicions


El dijous 15 de novembre els alumnes de disseny vam visitar les diferents exposicions del Museu del Disseny de Barcelona. En especial vam fer la visita guiada de l’exposició de Disseny Gràfic “Dissenyes o treballes?” , on es mostra l’evolució del disseny gràfic sobretot a Espanya des del “boom del disseny” fins a l’aparició dels primers ordinadors i la digitalització, passant pels Jocs Olímpics del 92.

L’exposició estava organitzada cronològicament començant pels inicis del disseny després de la dictadura, tirant bastant cap a la il·lustració encara, una mica recarregats, després el boom amb un estil completament diferent amb molts colors i formes geomètriques, comencen a barrejar tipografies i composicions, toquen les imatges… i més endavant veiem com amb l’aparició dels ordinadors canvia la manera de pensar dels dissenyadors i els dissenys es simplifiquen moltíssim, fins arribar al minimalisme, i la intenció és transmetre un missatge de manera concisa i clara senzillament. Per entendre aquesta gran aparició i evolució del disseny és important tenir en compte la inversió que va haver als inicis o pels Jocs Olímpics per part de moltíssimes marques o empreses per crear la seva imatge.

Les dècades de 1980 i 1990 van ser un moment estel·lar per al disseny gràfic.

Després de la mort de Franco, amb la integració plena a Europa i l'establiment de la democràcia, els dissenyadors van tenir l'oportunitat de participar en un procés de creació i transformació de la imatge de les institucions públiques, les organitzacions privades i les empreses.

Va ser una època d'extraordinària vitalitat, d'eufòria i celebració, descrita com «el boom del disseny». Alimentat en gran mesura pel suport institucional i els mitjans de comunicació, aquest «boom» ens va deixar una expressió que es va fer cèlebre i que reflectia la seva popularitat: «¿dissenyes o treballes?».

Amb la irrupció de l'ordinador Macintosh i l'arribada del nou mil·lenni van sorgir noves perspectives i especialitats. Els nostres dissenyadors gràfics van aconseguir consolidar-se i projectar-se internacionalment mentre començaven a enfrontar-se a nous reptes com el de la sostenibilitat, la sobrecàrrega informativa o la creixent multiculturalitat de les nostres societats.


2. El cos vestit: Siluetes i moda (1550-2015)

-3a planta del hub

-COMISSARIA:Teresa Bastardes i Sílvia Ventosa, Departament de Col·leccions del Museu del Disseny. Amb la col·laboració del Departament d'Exposicions


En aquesta exposició podem trobar les diferents maneres de vestir, sobretot en el cos femení, segons les èpoques des del s.XVI fins a l’actualitat. Està centrada en les diferents siluetes que buscaven segons els cànons de bellesa, com canviaven les proporcions i les siluetes a través de diferents accions com allargar, ampliar, reduir o perfilar el cos humà.


3. Del món al museu: Disseny de producte, patrimoni cultural.

-1a planta del hub

-COMISSARIA: Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona Amb la col·laboració dels departaments de Col·leccions i Exposicions


En aquesta col·lecció trobem una mostra representativa del disseny de cada temps de productes i objectes que utilitzem en el nostre dia a dia: cadires, rentadores, vàters, cotxes… podem observar diferents tècniques, materials i aportacions al llarg del temps.


4. Extraordinàries! Col·lecció d’arts decoratives i arts d’autor (s.III- s.XX).

-2a planta del hub

-Col·lecció d'Arts decoratives i arts d'autor

-COMISSARIA: Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny de Barcelona Amb la col·laboració dels departaments de Col·leccions i Exposicions


L'exposició proposa un recorregut cronològic, del segle III al XX, entre les diferents col·leccions, conservades al museu, de ceràmica, teixits, mobiliari, vidres, miniatures, rellotges, papers pintats i altres objectes.



Entradas Recientes

Ver todo

CAN FRAMIS, 23 de Novembre

El 23 de Novembre vem visitar Can Framis de la Fundació Vila Casas. Es tracta d’un espai rehabilitat d’una vella fàbrica tèxtil del...

Comments


bottom of page